Suroviny a příslušenství pro nápojové automaty

Druhy káv napříč světem: základem je ale Robusta nebo Arabica, která je lepší?

Druhy káv napříč světem: základem je ale Robusta nebo Arabica, která je lepší? 15.10.2018
Káva je samo o sobě velmi rozmanitý nápoj. Její základ může být odlišný od jiného, podle směsi kávy. Robusta i Arabica má své specifické vlastnosti, které ovlivňují chuť.

 

Avšak i stejná směs kávy může chutnat jinak, záleží na druhu kávy a její přípravě. Často se kombinují zrna z různých plantáží, které se spolu následně praží a tento proces je doslova alchymie. Výsledný produkt pak do velké míry určuje, zda se bude jednat o chutnou a kvalitní kávu.  
Pokud si chcete kávu spíše vychutnat, postačí vám směs s obsahem Robusty okolo 20 až 30 %. Pokud ale potřebujete nakopnout, musíte zvolit daleko vyšší poměr. Nezaměnitelně silnou, ale kvalitní plnou chuť má například směs pod názvem Nescafé Classic.

 

Arabica nebo Robusta? Záleží, co od kávy očekáváte

Arabica je obecně rozšířenější, tvoří asi okolo 70 % veškeré produkce kávy. Především je to díky její spíše lahodnější chuti a menšímu obsahu kofeinu. Chuť ale může být v některých případech bohužel negativně ovlivněna špatným pražením. Oproti tomu Robusta, která se nejvíce pěstuje ve Vietnamu, není příliš kvalitní. Robusta obsahuje mnohem vyšší obsah kofeinu, ale má také trpčí a silnější nahořklou chuť.

Velký vliv na konečnou chuť má samozřejmě také forma, ve které se káva nachází po zpracování. Zrnková káva bude vždy kvalitnější než instantní kávy, zrna si totiž udržují svou chuť a vlastnKáva Promaticosti po dlouhou dobu.

  • Kostarika: specificky jemná chuť s lehkým nádechem ořechů a dalších plodůZrnková káva Promatic
  • Etiopie: vyzrálá chuť s bohatou krémou, skvěle se svými vlastnostmi hodí k jídlu
  • Jáva: spíše lehká chuť, méně intenzivní aroma, méně výrazná
  • Keňa: velmi ostrá, ale přitom jemné aroma, spíše nakyslá – obecně je vnímána jako nejlepší
  • Madagaskar: jednoznačně jedna z káv s nejvyšším obsahem kofeinu, převážně robusta
  • Brazílie: kvalitní káva s plnou chutí a minimální kyselostí, opravdu vyvážená
  • Laos: silná káva s vysokým obsahem kofeinu a zároveň lahodnou chutí
  • Dominikánská republika: silné aroma a zvláštně jemně nasládlá chuť, velmi netradiční

Káva do automatu

Často se setkáváme s názorem, že káva do automatu nemůže být kvalitní, a to především instantní, kvůli svému zpracování. Jedná se však o omyl – dnešní vysoce moderní technologické procesy zpracování dokáží i instantní kávu zpracovat tak, aby si zachovala své jedinečné aroma, plnou chuť a intenzitu. Navíc moderní automaty na kávu dnes fungují na principu automatických kávovarů, které vám dovedou připravit kvalitní kávu jako od baristy.

frame-scrollup