Suroviny a příslušenství pro nápojové automaty

Historie kávy

Historie kávy 12.9.2016
Slovo káva je odvozeno z arabského výrazu “qahwah”, který znamená “síla” a Arabové jej rovněž používali pro označení vína. Dnes těžko někdo určí, kdy se káva začala pít.

Původní konzumace spočívala v pouhém žvýkání kávových zrn - to byl obvyklý způsob, jakým se z kávových zrn uvolňovala ona tajemná síla, která zahání spánek a povzbuzuje duševní činnost. Věděli o ní už muslimští mystici sufové, kteří kávu hojně využívali při náboženských obřadech. Díky nim se káva v průběhu patnáctého století postupně rozšiřovala do všech částí islámského světa. Během té doby si na popíjení kávy zvykli i obyčejní lidé, a tak se káva stávala součástí společenského života.První kavárny v Arábii se datují právě od konce 15. století. Nebyla to zařízení ledajaká, muži se zde scházeli k dojednávání obchodů a k zábavě v podobě hudby a tance. A protože káva zvyšuje pohotovost při smyslovém vnímání a oddaluje pocit duševní a tělesné únavy, mnohdy se právě u kávy odehrávaly politické půtky a nepokoje. To mělo za následek zájem náboženských i politických vůdců na zrušení kaváren, třeba pod záminkou boje proti korupci. V průběhu let se několikrát pokusili vtělit zákaz pití kávy i do Koránu, ale tato snaha narazila na veliký odpor.

Pitný režim

Správný pitný režim je velice důležitý pro zdravé a dokonalé stravovací návyky.
Tímto je nutné a důležité udržovat dostatečné množství tekutin a minerálů v těle člověka. 70% lidského těla tvoří voda. Dodávání tekutin do organizmu si žádá určitá pravidla. Vodu můžeme také nazvat jako rozpouštědlo. Voda má vlastnost, že rozpouští mnoho látek, které náš organizmus přijímá. Má velký význam pro náš metabolismus. Ve vodě jsou obsaženy minerály, stopové prvky a mnoho dalších tělu prospěšných látek. Vodu také využíváme jako chladící prostředek, aby nedocházelo k přehřátí organizmu, tento proces nazýváme pocení. 
Velkou zásluhou vody je také vylučování škodlivých látek v podobě moči z našeho těla, které vznikají metabolickými procesy. Průměrný výdej na osobu za den je přibližně 2-2,5 l vody, z toho 1-1,5 l odejde z našeho těla v moči, 500-600 ml pocením a 300-400 ml využije metabolický proces. Při velké zátěži a v náročných podmínkách je ztráta vody násobně větší. S úbytkem vody odchází z těla minerály, pocením sodík a s močí draslík. Vzniklé ztráty s denním provozem našeho těla musíme respektovat a pravidelně v dostatečném množství je doplňovat. 

frame-scrollup