Suroviny a příslušenství pro nápojové automaty

Buďte si jistí v druzích kávy aneb Piccolo opravdu neexistuje

Buďte si jistí v druzích kávy aneb Piccolo opravdu neexistuje 12.12.2018
Znáte ten pocit? Vybíráte si v kavárně nebo u automatu nápoj a z cizích názvů vám jde hlava kolem. Jak se liší lungo s mlékem a espresso macchiatto? Co je to flat white? Zabraňte trapným situacím a nucenému pití nečeho, co vám vlastně nechutná. S naším malým přehledem si už druhy káv nikdy nespletete.

Znáte ten pocit? Vybíráte si v kavárně nebo u automatu nápoj a z cizích názvů vám jde hlava kolem. Jak se liší lungo s mlékem a espresso macchiatto? Co je to flat white? Zabraňte trapným situacím a nucenému pití nečeho, co vám vlastně nechutná. S naším malým přehledem si už druhy káv nikdy nespletete.

1. Espressoespresso

Espresso je malá silná káva o objemu 30 ml, která se extrahuje 20 až 30 sekund. Nejde vůbec o to, že by měla více kofeinu než jiné druuhy, silnější je jen chuť. K tomuto nápoji si Češi domysleli název piccolo. Ne, opravdu je to oficiálně espresso.

2. Espresso doppio

Milujete sílu espressa, ale jedno je vám málo? Objednejte si espresso doppio. Připravuje se z dvojité dávky kávy i dvojité porce vody. 

3. Espresso macchiatto

Pokud chcete do klasického espressa přidat trošku mléka, objednejte si espresso macchiatto. Nejde přitom ale jen o obyčejné mléko vlité do šálku. K espressu by se měla správně lžící nanést malá porce mléčné pěny. Nově je možné dostat i espresso s šálkem po okraj naplněným mléčnou mikropěnou, třeba i ozdobenou latte artem.

4. Lungo nebo Americano

Pokud vám malé espresso nestačí a rádi si dáte něco většího, může vám zachutnat lungo. Jde o klasické 30mililitrové espresso dolité horkou vodou do objemu klasického šálku. Americano se liší od lunga jen v poměru káva:voda. Pravé lungo má poměr 1:1, americano 1:5. Obojí by se správně mělo podávat zvlášť a namixovat by si kávu měl až sám zákazník.

5. Ristretto

Ristretto pochází z jižní Itálie, kde se jej naučili lidé pít kvůli vysokým teplotám. Malé a rychlé 20mililitrové ristretto totiž nezvýší teplotu organismu. Jde o stejné množství kávy jako u espressa, jen se extrakce zastaví už dříve, aby proteklo méně vody. Druhou možností je i jemnější namletí kávy tak, aby jí voda protékala pomaleji.

6. Cappuccino

Klasické cappuccino obsahuje espresso, teplé mléko a nahoře čepičku pěny. Modernější verze tohoto nápoje spojuje mléko a pěnu do jednolité mikropěny. Správně připravené cappuccino by mělo být hladké a krémové, bez velkých bublin nebo extrémně horkého mléka.

7. Latte macchiattolatte macchiatto

Oblíbený nápoj lidí, kterým jde mimo jiné i o velikost šálku. Latte macchiatto je objemově největší - tvoří jej alespoň 200 ml teplého mléka, espresso a mléčná pěna. Pěkně rozvrstvené a nesmíchané ve vysoké sklenici. Výraz "latté", který často lidé používají není úplně přesný, označuje pouze mléko. Při objednávání byste tedy měli vyslovit název celý - latte macchiatto.

8. Flat white

U nás stále novinka mezi druhy kávy pochází z Austrálie. Jde o espresso doppio připravené do šálku nebo skleničky dolité teplým mlékem s pěnou. Hodně zjednodušeně se dá říci, že se jedná o silnější capuccino.

9. České presso

Pokud si v kavárně objednáte presso, barista vám může někdy i pěkně vyhubovat. Presso totiž není žádný původní druh kávy, jde opět o český zvyk. Při přípravě espressa se nechá pákou protéct velké množství vody - 1 až 2 decilitry. Vzniklý nápoj obsahuje více kofeinu a má specifickou dřevitou chuť - typické presso.

Samozřejmě si můžete objednat i kávu mocha s čokoládou, vídeňskou kávu s hromadou šlehačky, irskou se šlehačkou a whiskey, ochucenou ledovou kávu se zmrzlinou a šlehačkou nebo frappe, tedy ledovou rozpustnou kávu připravenou v šejkru. Jak se říká sto lidí, sto chutí a nabídky kávy jsou neustále rozšiřovány. Právě proto je důležité vědět, co si zrovna objednáváte.

frame-scrollup