Jak připravit dokonalé cold brew?

Dny se pomalu oteplují a nastal ideální čas na přípravu studených kávových nápojů, které vás v létě příjemně osvěží. Třeba takového cold brew, které se stává stále populárnější volbou pro mnoho kávových nadšenců a existuje mnoho důvodů, proč ji vyzkoušet. Víte, jak na správnou přípravu tohoto nápoje? 

Cold brew je ledová káva, a to ne taková, která vychladla, ale taková, která nepřišla vůbec do kontaktu s horkou vodou. Kvalitního výsledku tedy nedosáhnete tak, že nalijete teplou připravenou kávu na led. Takto nepřipravíte cold brew, ale jen káva s ledem. A to je chuťově výrazný rozdíl! Kouzlo pravého a dobře připraveného cold brew je v jeho jemnosti, menší kyselosti a příjemných tónech čokolády nebo ovoce.  

Jaký je rozdíl mezi cold brew a ledovou kávou

Cold brew a ledová káva jsou dva různé způsoby přípravy studené kávy. Cold brew je způsob přípravy kávy, který využívá namočení mletých kávových zrn ve studené vodě po dobu několika hodin (obvykle 12-24 hodin). Tento proces pomalu extrahuje chuť a aroma z kávových zrn a výsledkem je hladší, méně kyselá káva. 

Na druhé straně, ledová káva je připravena klasickým způsobem, tedy výrobou espressa a následným přidáním ledových kostek a studené vody. To výslednému nápoji dodává silnou chuť a kyselost, což někteří lidé preferují. Ledová káva může být také dochucena cukrem, mlékem nebo sirupem. 

Příprava cold brew krok po kroku

Samotná příprava cold brew není složitá, ale spíše časově náročná. Abyste si totiž vychutnali kvalitně připravené cold brew na odpoledním sluníčku, musíte začít už předchozí den. K jeho přípravě nebudete potřebovat žádné speciální náčiní nebo ingredience, vystačíte si s uzavíratelnou nádobou, třeba zavařovací sklenicí o objemu asi jednoho litru, dále s papírovým filtrem, kvalitní zrnkovou kávou a mlýnkem. Tak pojďme na to!

  1. Základem pro přípravu cold brew je dobře namletá zrnková káva například Zantini Espresso zrnková káva.
  2. Ideální je namlít kávu spíše nahrubo. Pro přípravu jednoho litru cold brew budete potřebovat asi 100 gramů namleté kávy.
  3. Namletou kávu nasypte do připravené nádoby a zalijte studenou vodou. Nádobu uzavřete a umístěte do lednice na minimálně 12 hodin. Čím déle však kávu necháte louhovat, tím lepší chuti dosáhnete.
  4. Po uplynutí doby louhování kávu přelijte přes filtr do čisté nádoby nebo rovnou do sklenice, přidejte led a vychutnávejte! 

 

Jednoduché, že? Tak se pusťte do toho!